Przepis 2. – koktajl z ogórka, dobry na odchudzanie
Jeżeli dbasz o linię, Twoim przyjacielem powinien zostać zielony ogórek gruntowy. Kalorie zawarte w tym warzywie są znikome, a on sam składa się w ponad 90 proc. z wody. Jest to jedno z najstarszych warzyw na świecie. Jego dobrodziejstwa poznała już kosmetyka. Wyciąg z ogórka stosowany jest jako maseczka do cery tłustej. Sam ogórek wykazuje pozytywny wpływ na skórę – jest kojący i oczyszczający. Pomaga w pozbyciu się toksyn ze skóry. Dlatego koktajl bazowany na zielonych ogórkach to doskonałe rozwiązanie, szczególnie w upalne dni. Bazą koktajlu będzie kefir, którego kwaśny smak, podkreśli orzeźwiającą naturę ogórków. Doskonale będzie komponował się ze swoimi zielonymi sąsiadami – koperkiem, natką pietruszki czy kolendrą. Sok z limonki i starty imbir, przełamią jednostajny smak, dodając mu nuty świeżości i ostrości.
Przepis 3. – Bananowy zawrót głowy
Banany są słodkie w smaku i kremowe w konsystencji, ale połączenie ich ze szpinakiem, zupełnie zmienia smak. Najlepiej banany i świeże liście szpinaku umieścić w jednym naczyniu. Pamiętaj, żeby naczynie nie było niskie, gdyż obroty blendera mogą spowodować, że zawartość wypłynie poza granice miski. Następnie zalej wszystko mlekiem. Zupełnie nie chodzi nam o mleko krowie – mowa tu o jego odmianach roślinnych. Tutaj wybierz mleko roślinne, według upodobań smakowych. Jeżeli lubisz migdałowe, to doskonale sprawdzą się z nim właśnie rozkruszone migdały. Do tej kompozycji, dobrze sprawdzi się sok z limonki. Możesz pozwolić sobie na jej większą ilość, gdyż sam banan jest słodki w smaku. Dla urozmaicenia samego zapachu koktajlu, możesz zetrzeć skórkę limonki.
Czy waro pic koktajle ? Kilka powodów pokazujące nam, że warto!
1. Mogą zastąpić praktycznie każdy posiłek.
2. Posiłek w płynie jest wygodny i pozwala na szybsze dostarczenie organizmowi substancji odżywczych.Trawienie zmiksowanej potrawy odbywa się szybciej niż stałego pożywienia, gdyż zanim trafi do żołądka, jej składniki są już poddane wstępnej obróbce. Dzięki temu po wypiciu koktajlu czujemy się lekko i nie jesteśmy objedzenie.
3. Zielone koktajle oczyszczają organizm z toksyn, usuwają złogi z układu pokarmowego, dodają energii i wigoru, a przy tym smakują wyśmienicie.
4. Dzięki ,,super żywności'' w postaci: spiruliny, siemienia lnianego, komosy ryżowej, trawy pszenicznej, jęczmiennej, wodorostom nori, agar agar dostarczymy do organizm wapnia.u białka roślinnego, żelaza.