Najlepsze Przepisy Kuchenne

 

Jak zrobić naleśniki? Przepis na idealne ciasto naleśnikowe

Składniki:

  • 2 szklanki mleka

  • 1 szklanka wody

  • 2 jajka

  • 2 szklanki mąki

  • 4 łyżki oleju

  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować, pozostawić ciasto na 30 minut, żeby dojrzało. Po tym czasie ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

  • 2..Patelnię (najlepiej taką przeznaczoną do smażenia naleśników, z niskimi brzegami) rozgrzać. Posmarować cienko olejem – używając do tego silikonowego pędzelka. Można też pocierać patelnię kawałkiem słoniny nadzianym na widelec.

  • 3. Na patelnię wylewać ciasto naleśnikowe i rozprowadzać je, poruszając patelnią okrężnymi ruchami. Naleśniki powinny być cienkie i elastyczne.

  • 4.Obrócić naleśnik (podrzucając, co wymaga sporej wprawy, lub używając talerza czy pokrywki). Po lekkim zrumienieniu z obu stron naleśnik odkładać na talerz.

  • 5. Po lekkim przestudzeniu naleśniki nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem. Nadziane naleśniki można ponownie podsmażyć.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl