FIT BURGER – szybki w przygotowaniu i PYSZNY!
Składniki:
- 200 gram Chude mięso mielone z szynki wieprzowej LIDL (lub inne ulubione mięso mielone)
- 2 sztuki Bułka z mąki bio owsianej Lidl (lub inne ulubione bułki np. grahamka)
- Sos: musztarda Dijon i jogurt naturalny w proporcji 1:1 (np. wymieszane razem 1 łyżka musztardy + 1 łyżka jogurtu)
- Warzywa: dowolna sałata, pomidor, papryka czerwona, cebula, ogórek kiszony / konserwowy
- Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka ostra, papryka czerwona
Krok po kroku:
- 2/3 cebuli drobno siekamy, mieszamy z mięsem, łyżką oliwy z oliwek i przyprawami. Odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki
- Burgery smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Ja smażę na maśle klarowanym. Przed uformowaniem burgera polecam zwilżyć dłonie w wodzie. Wtedy mięso nam się do nich nie przyklei.
- Do nagrzanego do 150 stopni piekarnika wkładamy przekrojone na pół bułki na 2 minuty. Można też podgrzać bułki w mikrofalówce przez 1 minutę.
- Wyjmujemy bułki, smarujemy z obu stron sosem, dodajemy mięso i warzywa i gotowe!
Ja robię burgera w ten sposób: Dół bułki, Sos, Sałata, Mięso, Pomidor, Ogórek, Odrobina papryki, Cebula, Sos, Góra bułki
Porównanie:
Fit burger |
burger |
42 węglowodany |
30 węglowodany |
26 białko |
13 białko |
8 tłuszcze |
8,5 tłuszcze |