Najlepsze Przepisy Kuchenne

FIT BURGER – szybki w przygotowaniu i PYSZNY!

 

Składniki:

  • 200 gram Chude mięso mielone z szynki wieprzowej LIDL (lub inne ulubione mięso mielone)
  • 2 sztuki Bułka z mąki bio owsianej Lidl (lub inne ulubione bułki np. grahamka)
  • Sos: musztarda Dijon i jogurt naturalny w proporcji 1:1 (np. wymieszane razem 1 łyżka musztardy + 1 łyżka jogurtu)
  • Warzywa: dowolna sałata, pomidor, papryka czerwona, cebula, ogórek kiszony / konserwowy
  • Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka ostra, papryka czerwona

Krok po kroku:

  1. 2/3 cebuli drobno siekamy, mieszamy z mięsem, łyżką oliwy z oliwek i przyprawami. Odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki
  2. Burgery smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Ja smażę na maśle klarowanym. Przed uformowaniem burgera polecam zwilżyć dłonie w wodzie. Wtedy mięso nam się do nich nie przyklei.
  3. Do nagrzanego do 150 stopni piekarnika  wkładamy przekrojone na pół bułki na 2 minuty. Można też podgrzać bułki w mikrofalówce przez 1 minutę.
  4. Wyjmujemy bułki, smarujemy z obu stron sosem, dodajemy mięso i warzywa i gotowe!

Ja robię burgera w ten sposób: Dół bułki, Sos, Sałata, Mięso, Pomidor, Ogórek, Odrobina papryki, Cebula, Sos, Góra bułki

Porównanie:

Fit burger                   laughing burger                      cry
42 węglowodany 30 węglowodany
26 białko 13 białko
8 tłuszcze  8,5 tłuszcze


Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl